Courage Adams

Courage was altijd al geobsedeerd door fietsen. Hij begon relatief laat met BMX'en, maar daarna steeg hij razendsnel naar grote hoogten in de sport.

June 24, 2024
  • BMX
  • Athletes

Als je een BMX-fan bent, hoeven we Courage Adams niet echt aan je voor te stellen. Maar anders: zijn verhaal, nederigheid en natuurtalent gaan veel verder dan de wereld van tweewielers. Courage werd geboren in Nigeria en verhuisde op jonge leeftijd naar Spanje. Geobsedeerd door fietsen was hij altijd al, maar hij begon pas relatief laat met BMX'en. Na de late start steeg Courage echter razendsnel naar grote hoogten in de sport. Hij is de enige rijder die een trick op de Lyon 25 heeft gedaan, heeft meerdere malen het X Games-podium gehaald en bezit het wereldrecord 'nose manual'. We belden de altijd goedlachse Courage Adams in zijn huidige woonplaats Madrid, voor een positieve vibe en wat wijze woorden.

Vertel ons eens iets meer over jezelf.

Ik ben Courage Adams en ik ben 28 jaar oud. Ik ben geboren in Nigeria, maar ik woon in Spanje. Ik ben BMX-rijder van beroep. BMX is mijn leven.

Waar ben je op dit moment?

Ik woon in Madrid. Ik ben opgegroeid in Pamplona, maar ben vier jaar geleden naar Madrid verhuisd. Het is makkelijker om hier te wonen. Vanuit Madrid kan ik overal naartoe reizen en er zijn meer rijders om mee op te trekken. Dat werkt erg motiverend voor mij. En er zijn ook heel veel plekken om te fietsen!

Je bent vrij laat begonnen met BMX'en - pas toen je 12 jaar was en van Nigeria naar Spanje was verhuisd. Hoe heeft dat je gevormd tot de rijder die je nu bent?

Als kind was ik gek van alles wat met fietsen te maken had. Compleet geobsedeerd. Dus tegen de tijd dat ik naar Spanje kwam, had ik ook over BMX gehoord. Ik had zoiets van "Wow, dit is te gek". Dat er een mix was van fietsen én extreme sporten. Een mooiere combinatie kon ik me niet indenken. Ik voelde het gewoon echt. Ik werd verliefd op de sport. Ik kreeg mijn crew en begon elke dag te rijden - 7 dagen in de week, zoveel als ik kon. Dat heeft me gebracht waar ik nu ben.

Je bent terug naar Nigeria gegaan en hebt daar gereden en van je vrije tijd genoten. Hoe was dat, in vergelijking met het leven in Spanje?

Ik hou van Nigeria, het is een chaos, veel meer freestyle. Het is waanzinnig. Zoveel energie. Het is wel triest dat de mensen er nog steeds moeten vechten voor hun eerste levensbehoeften, eten, werk, en zo. Je ziet het leven anders als je daar vandaan komt, van niets naar een plek waar je kansen krijgt. Een plek waar je je veilig genoeg voelt om iets van je leven te maken. Dat geeft motivatie om je dromen na te jagen.

Hoe ziet je gemiddelde dag eruit?

's Ochtends zit ik in de kantoor-modus; e-mails beantwoorden, reizen plannen enzovoort. Daarna eet ik, studeer ik een beetje en 's middags ga ik drie of vier uur fietsen. Als ik thuis kom, zet ik de fiets aan de kant en maak ik me klaar voor een workout op de sportschool. En dan eten en naar bed!

Wat inspireert jou in de BMX-scene?

Ik raak geïnspireerd door de vrijheid, de creativiteit. Het is geweldig hoe creatief je kunt zijn in je rijstijl, en hoe je die kunt afstemmen op je persoonlijkheid. Ik vind het fantastisch: het is net als kleding, je kunt je eigen stijl opbouwen. Die vrijheid. Bij BMX kun je dragen wat je wilt, rijden hoe je wilt. Die vrijheid is echt motiverend voor mij.

En buiten het BMX'en, waar word je enthousiast van?

Ik heb een cursus persoonlijke training gevolgd voor mijn algehele gezondheid. Dat heb ik een jaar of drie geleden ontdekt, het helpt me echt heel erg voor mijn carrière als rijder. We moeten gezond leven en al van jongs af aan goed voor onszelf zorgen om onze fietscarrière zolang mogelijk te laten duren. De jongere generatie heeft dat in de gaten.

Favoriete plaats om te fietsen?

Tenerife, een van de Canarische Eilanden, is mijn favoriete plek om te fietsen. Het is er altijd zonnig en er zijn heel veel goede fietsplekken. Het voelt er als thuis. Het hoort bij Spanje, maar tegelijk is het ook een andere wereld. Het is echt een inspirerend gebied, de stranden zijn fantastisch, ik vind het er geweldig!

Het mooiste moment uit je carrière?

Het mooiste moment... Ik zou zeggen vorig jaar, toen we het eerste skatepark in Nigeria bouwden. Dat was waanzinnig. Ik had nooit gedacht dat BMX me zo ver zou brengen. In Nigeria iets nalaten voor de toekomst is een droom die uitkomt. Het maakt me zo trots en blij om te zien hoe sterk de nieuwe generatie opkomt. Ik denk dat dat mijn ultieme doel in het leven is - dat ik voor hen klaarsta.

De laatste vijf songs waarnaar je hebt geluisterd?

  • Circo Loco van Drake
  • Elements van Pop Smoke
  • Afrotrap van MHD
  • Get back van Pop Smoke
  • Love Sosa van Chief Keef.

Hoe zou je het Vans BMX-team omschrijven?

Het Vans BMX-team is super internationaal. We hebben rijders van over de hele wereld, die verschillen in stijl, houding, mindset en creativiteit. Het is een coole mix omdat we inspiratie kunnen halen uit elkaar. Er is altijd iets nieuws te leren door die brede groep!

Favoriete Vans-schoen om mee te fietsen?

Absoluut de Slip-On. Die draag ik elke dag. Als ik iets moeilijks moet filmen of voor een kick-ass trick ga, draag ik de Old Skool BMX omdat die de beste enkelondersteuning heeft. En ze zien er geweldig uit. Slip-On en Old Skool all the way!

Rij je het liefste in een park of op straat?

Allebei! Ik ben voorstander van hoe het vroeger ging bij BMX, toen deed je altijd allebei. Tegenwoordig is het meer gescheiden, en dat vind ik een beetje raar. Hoewel ik wel denk dat het in de toekomst weer een combi wordt. De jongens die op beide kunnen rijden, vind ik echt helden, het is zó lastig! Voor de straat heb je aanpassingsvermogen nodig, voor het park voorspelbaarheid. Het is moeilijk om de straatmentaliteit over te brengen naar een wedstrijd, vooral door de punten waarop je beoordeeld wordt.

Ik kijk ernaar uit om meer straatrijders te zien bij wedstrijden, dan gaan we samen lekker hangen en quality time doorbrengen.

Heb je nog advies voor mensen die beginnen met BMX'en?

Restart, reset, refocus - zo vaak als het moet. Raak niet gefrustreerd, want soms heb je alleen maar wat tijd nodig. Neem gewoon je tijd, volg je eigen pad en werk op je eigen manier. Vertrouw erop dat alles ineens kan veranderen en goed gaat.

Wil je nog iets kwijt? Een bericht voor het internet?

Wat ik doe is mijn passie. Dat is mijn ultieme doel in het leven, gepassioneerd zijn over mijn werk. Ik ben zo dankbaar dat BMX me gelukkig maakt in het leven.

NIEUWS IN DEZE CATEGORIE