Izzy Henshall

De uit het Engelse Cornwall afkomstige Izzy Henshall heeft de afgelopen tijd aardig aan de weg getimmerd.

June 10, 2024
  • Surf
  • Athletes

Als de hele surfwereld een podium is, dan is Izzy Henshall een underground folkband die op haar eigen ritme speelt met een aanhang die fanatiek meedoet met elk nummer.

De uit het Engelse Cornwall afkomstige Izzy Henshall heeft de afgelopen tijd aardig aan de weg getimmerd. Izzy, die voormalig Brits en Junior kampioen is, verhuisde vorig jaar naar Noosa in Australië. En hoewel ze aan de andere kant van de wereld woont, is Izzy nog steeds typisch Brits. Beleefd, bescheiden, en zelfs een beetje verlegen. Izzy is al geruime tijd de onbezongen held van de Vans Duct Tape-evenementen. Van Rio tot Kaapstad laat ze haar talent op de longboard en haar stille creatieve genialiteit het woord doen. Nu haar aankomende nieuwe film Tea Breaks and Tiger Tales zich in het premièrecircuit bevindt voordat hij zijn internetdebuut maakt, leek het ons een goed idee om onze favoriete Cornishwoman even te bellen.

Stel jezelf eens voor aan degenen onder ons die je nog niet kennen.

Ik ben Izzy Henshall, een 20-jarige surfer en fotograaf uit Cornwall in het Verenigd Koninkrijk. Ik woon momenteel in Noosa, Australië, waar ik het afgelopen jaar heb gewoond om te werken, te studeren en zoveel mogelijk te surfen. Ik geniet van het leven hier en heb de kou kunnen ontlopen!

Hoe is Noosa in vergelijking met Cornwall?

Er zijn eigenlijk aardig wat overeenkomsten. De gemeenschap in Australië is vergelijkbaar, maar dan op een iets grotere schaal. Het surfen is hier ook een beetje beter... En ik vind het erg leuk dat Australiërs en Engelsen ook een soortgelijk gevoel voor humor hebben. Het voelt steeds meer als thuis, maar die band met Cornwall zal ik altijd houden. Ik mis het de laatste tijd best wel en ik kijk ernaar uit om er binnenkort weer eens heen te gaan. Ik blijf hier waarschijnlijk nog wel een tijdje, vooral omdat mijn ouders binnenkort op bezoek komen.

En je bent ook naar Indonesië geweest?

Ja, ik heb onlangs twee of drie weken in Zuid-Sumatra doorgebracht. Eigenlijk eerder twee weken. Ed West, Tyler Boyce en ik werkten aan een klein project dat we binnenkort gaan uitbrengen. Waarschijnlijk moet ik niet precies zeggen waar we heen gingen, maar het was een paradijs, en erg ver weg om een longboard mee naartoe te nemen… Tijdens het plannen van de reis wisten we niet echt wat we konden verwachten, maar alles was zoveel beter dan wat we ons hadden voorgesteld.

We hebben uiteindelijk de 9 minuten durende longboardfilm 'Tea Breaks and Tiger Tales' gemaakt. We hopen hem eind juli of begin augustus te kunnen uitbrengen. We zijn nog bezig met het organiseren van een première, data en dat soort dingen. Dit is de eerste keer dat ik zoiets doe, dus het is allemaal nieuw voor me en ik ben aan het ontdekken hoe het allemaal werkt...

Wat inspireert je buiten het surfen om?

Van jongs af aan vind ik fotografie heel erg leuk. En ik vond het zelfs lange tijd leuker dan surfen. Maar het gaat ook hand in hand met surfen en al het andere daaromheen. De laatste paar reizen moest ik wat lichter reizen, maar meestal zit mijn handbagage vol met allerlei camera's. Mijn oma gaf me pas geleden haar oude videocamera waar ik met ducttape een fisheye-lens op heb geplakt, en sommige van die opnamen zien er te gek uit.

Wie inspireert je in het surfen?

Er zijn er zoveel die me inspireren, ik kan er moeilijk maar één noemen, haha. Het was zo inspirerend om het afgelopen jaar te surfen in Noosa en te kijken naar surfers van wereldklasse, zoals Harrison Roach, Mason Schremmer, Matt Cuddihy en nog veel meer. Qua stijl kijk ik sinds ik begon met longboarden al op naar Karina Rozunko en Lola Mignot.

Hoe vind je het om nu met die meiden de wereld rond te reizen voor uitstapjes en de Duct Tape-evenementen, enzovoort?

Het is een soort droom die uitkomt om met die meiden te reizen. Ik dacht altijd al dat het heel gaaf zou zijn om met hen te reizen, dus ik moet mezelf soms echt in de arm knijpen. Ook is het best leuk om te beseffen dat het allemaal gewone mensen zijn, net als jij en ik. Soms lijken je favoriete surfers op Instagram net beroemdheden, dus het kan eng zijn om gedag te zeggen, zo heb ik het in ieder geval altijd gevoeld.

Hoe zou je de vrouwen in de surfwereld omschrijven?

Het aantal lijkt enorm te groeien, er zijn hier zoveel geweldige surfsters die me voortdurend inspireren. In Cornwall heeft de afgelopen jaren ook een enorme groei plaatsgevonden, met een aantal geweldige jongere surfsters. Bovendien heb ook ik gemerkt dat de industrie en de media een enorme impuls geven. In heel Europa is er veel steun voor surfsters en dat heeft me de afgelopen jaren echt geholpen.

Mooi! En welk advies zou je geven aan meiden die beginnen met longboarden?

Het belangrijkste advies dat ik heb opgevolgd was om alles stap voor stap te doen. Overhaast niets: het is beter om twee stappen naar voren en twee naar achteren te doen. Zorg dat je het bord helemaal onder controle krijgt en in de pocket blijft. Ik weet dat ik ook wel eens naar de neus ben gerend om daar als een prof proberen te surfen, maar ik denk niet dat het me veel heeft opgeleverd.

Wil je nog iets kwijt? Heb je nog een advies voor je vroegere zelf of een boodschap die je op internet wilt achterlaten?

Dat is een lastige... Cornish pasty's zijn beter dan Australische meat pies.

NIEUWS IN DEZE CATEGORIE